sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Italialainen eli putkimainen silmukoiden luominen - ohje

Joku saattoi edellisestä julkaisustani havaitakin, että aloittamani Metsä kukkii-puseron resori näytti erikoiselta. Tarkemmin sanottuna sen luomisreuna oli tavallisesta ristikkäin luodusta poikkeava - se on luotu nimittäin italialaisittain, tai putkimaisesti, kuten joissain lähteissä sanotaan. Nyt teen pilkuntarkan perehdytyksen tähän tekniikkaan, joka sopii mielestäni parhaiten joustinneuleiden luomisreunaksi. Joustimiin se on myös tarkoitettu. Tekniikka voi tuntua alkuun haastavalta, mutta palkitsee kyllä, kun sen oppii! Tämä ohje on tarkoituksella hyvin tarkka, jottei aloittelijakaan epäonnistu. Näin se tehdään:

Italialainen eli putkimainen silmukoiden luominen


Yleensä tässä tekniikassa neuvotaan käyttämään puolta numeroa pienempiä puikkoja kuin lopullisessa joustinneuleessa käytetään. Itse käytän kuitenkin samoja puikkoja, sillä olen huomannut, että pienemmillä puikoilla reunani kiristää liikaa. Kannattaa kokeilla molempia tapoja! Huomaa, että tällä tekniikalla syntyy aina 1 o, 1 n -joustinta, mutta sen voi luomiskerrosten jälkeen vaihtaa 2 o, 2 n-joustimeksi.

Jätä langanpää noin 3-4 kertaa pitemmäksi kuin työn haluttu leveys on. Aseta lanka kuvan mukaisesti puikon ympäri, langanpää kulkee puikon edestä ja jää taakse.


Ota sitten langat vasempaan käteen, aivan kuten olisit aloittamassa ristikkäin luomista; langanpää etusormen päälle ja kerältä tuleva lanka peukalon päälle. Ensimmäinen silmukka on nyt puikolla.


Aloita sitten silmukoiden luominen. Vie puikko peukalon yli tulevan langan alta (huom! eri lanka kuin ristikkäisessä luomistavassa!)...


...ja koukkaa etusormen päällä oleva lanka yläkautta puikolle.


Vie puikon kärki vielä peukalolla olevan langan alta... 


...ja toinen silmukka on valmis - tämä on oikea silmukka.Seuraava silmukka on nurja ja tehdään käänteisessä järjestyksessä.

Koukkaa etusormella oleva lanka takakautta puikolle...


...ja peukalolta tuleva lanka etukautta.


Vie puikko etusormen langan ali, ja näin olet luonut nurjan silmukan.


Jatka samaan tapaan, kunnes olet saavuttanut halutun silmukkamäärän. Silmukat näyttävät erikoisilta, mutta muodostavat selkeät parit, joiden avulla ne on helppo laskea. Jos haluat neuloa 2 o, 2 n-joustinta, valitse silmukkaluvuksi 4:llä jaollinen, jos mahdollista.


Italialaisessa luomistavassa 4 ensimmäistä kerrosta kuuluvat vielä luomiseen, ja neulotaan samankokoisilla puikoilla kuin silmukat on luotu. Koska silmukat eivät ole kovin kiinteitä, varmista, että reunasilmukka ei pyörähdä auki. Viimeisenä tulisi luoda oikea s, jolloin se näyttää kuvan mukaiselta nurjalla: aloituslangan pää jää sormelta tulevan langan alle.


Neulo reunasilmukat aina oikein. Ensimmäisenä reunasilmukan jälkeen on oikea silmukka. Luodut oikeat s:t ovat kuitenkin väärinpäin puikolla; neulo oikeat s:t aina takareunasta oikein ensimmäisellä kerroksella! Kuvassa oikea s on punainen, nurja s sininen.


Silmukan neulominen oikein takareunastaan: vie puikko silmukkaan etukautta...


...ja vedä lanka normaalisti siitä läpi.


Seuraavana oleva nurja silmukka, kuten kaikki muutkin nurjat s:t aloituskerroksilla, jätetään neulomatta, ja lanka kulkee s:n edestä. Ota lanka puikolle kuin lähtisit neulomaan s:aa nurin...


...ja vie puikko s:aan, jälleen kuin olisit neulomassa sitä nurin...


...mutta jätä s neulomatta.


Lanka jää työn etupuolle, nostetun silmukan eteen.


Neulo ensimmäinen kerros loppuun edellä kuvatulla tavalla. Varmista, ettei luomisreuna pääse kiertämään, sillä se voi näkyä selvästi lopputuloksessa. Alkuun kierron huomaaminen voi olla hankalaa, mutta sen harjaantuu näkemään. Viimeinen s on reunasilmukka ja neulotaan oikein. Neulo vielä 3 kerrosta samaan tapaan: neulo oikeat s:t oikein (nyt normaalisti etureunoistaan) ja nosta nurjat s:t neulomatta, lanka työn edessä. Reunasilmukat aina oikein.


Nyt luominen on tehty. Reunan tulisi näyttää siltä, kuin joustinneule vain jatkuisi katkeamattomana reunan ympäri, putkimaisesti. Nyt voit tarvittaessa vaihtaa paksummat puikot, ja jatkaa sitten normaalisti 1 o, 1 n-joustinta.

Jos mielit tehdäkin 2 o, 2 n-joustinta, käännetään vielä silmukoiden järjestystä seuraavalla kerroksella (oikea puoli).

Neulo reunas ja sitä seuraava s oikein. Neulo seuraavaksi oikea silmukka puikolla olevan nurjan s:n takaa (kuvassa ympyröity).


Vie puikko silmukkaan ja neulo se, kuten tavallisesti - nurja silmukka vain sattuu olemaan nyt välissä!


Jätä molemmat s:t vielä puikolle. Kuvassa punaisella näkyy juuri neulottu oikea s ja sen edessä nurja s.


Neulo seuraavaksi tuo sinisellä merkitty nurja s normaaliin tapaan nurin, ja pudota sitten molemmat neulotut s:t yhtä aikaa puikolta.


Neulo seuraavaksi 1 n, 1 o ja toista silmukoiden paikanvaihto, kuten edellä. Neulos alkaa muistuttaa 2 o, 2 n-joustinta.


Näin luotu reuna on siisti, joustava eikä kupruile! Seuraava etappi onkin silmukoiden päättely samalla tekniikalla - kunhan pääsen puserossani kaulusresoriin asti. Jätä kommentti, jos tästä oli apua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti